Boeken over aids

Aids is een ziekte die in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw veel slachtoffers heeft gemaakt. Het was een ziekte die vooral voorkwam onder homoseksuele mannen en drugsgebruikers. Inmiddels is er veel meer bekend over de ziekte en zijn er medicijnen die de ziekte onder controle kunnen houden. Toch blijft aids een belangrijk onderwerp, zeker in de literatuur. In dit artikel bespreken we een aantal boeken over aids die de moeite waard zijn om te lezen.

1. ‘Het feest van de ongenoden’ van Willem Melchior

Dit boek gaat over de beginjaren van de aidsepidemie in Nederland. Het verhaal speelt zich af in Amsterdam en volgt een aantal homoseksuele mannen die geconfronteerd worden met de ziekte. Het boek is gebaseerd op waargebeurde verhalen en geeft een indringend beeld van hoe het was om in die tijd te leven met aids. Het boek is te koop bij de lokale boekhandel of online bij Bol.com.

2. ‘De onzichtbare man’ van Paul Verhaeghe

Dit boek gaat niet alleen over aids, maar ook over homoseksualiteit en de maatschappelijke reactie daarop. Het verhaal speelt zich af in de jaren ’80 en ’90 en volgt een homoseksuele man die geconfronteerd wordt met de ziekte. Het boek geeft een goed beeld van hoe het was om in die tijd homoseksueel te zijn en hoe de maatschappij daarop reageerde. Het boek is te koop bij de lokale boekhandel of online bij Bol.com.

3. ‘De vlucht van de hommel’ van Paul Mennes

Dit boek gaat niet alleen over aids, maar ook over de punkscene in Antwerpen in de jaren ’80. Het verhaal volgt een aantal jongeren die zich afzetten tegen de maatschappij en op zoek zijn naar hun eigen identiteit. Een van de personages wordt geconfronteerd met de ziekte en dat heeft grote gevolgen voor de groep. Het boek geeft een goed beeld van de sfeer in de punkscene en hoe het was om in die tijd te leven met aids. Het boek is te koop bij de lokale boekhandel of online bij Bol.com.

4. ‘De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch

Dit boek gaat niet alleen over aids, maar ook over de mensheid en de zoektocht naar de zin van het leven. Het verhaal volgt twee mannen die door een engel worden uitgekozen om een belangrijke taak te vervullen. Een van de mannen wordt geconfronteerd met de ziekte en dat heeft grote gevolgen voor het verhaal. Het boek is een meesterwerk van de Nederlandse literatuur en geeft een goed beeld van de menselijke zoektocht naar betekenis. Het boek is te koop bij de lokale boekhandel of online bij Bol.com.

5. ‘De engelenmaker’ van Stefan Brijs

Dit boek gaat niet alleen over aids, maar ook over de ethische dilemma’s rondom genetische manipulatie. Het verhaal speelt zich af in een dorpje in België en volgt een dokter die geobsedeerd is door genetische manipulatie. Een van de personages wordt geconfronteerd met de ziekte en dat heeft grote gevolgen voor het verhaal. Het boek is een spannende thriller en geeft een goed beeld van de ethische dilemma’s rondom genetische manipulatie. Het boek is te koop bij de lokale boekhandel of online bij Bol.com.

Conclusie

Er zijn veel boeken geschreven over aids en de impact die de ziekte heeft gehad op de samenleving. De boeken die we hierboven hebben besproken geven allemaal een goed beeld van hoe het was om in die tijd te leven met aids. Of je nu geïnteresseerd bent in literatuur, geschiedenis of ethiek, er is altijd wel een boek over aids dat bij je past. De boeken zijn te koop bij de lokale boekhandel of online bij Bol.com.

Plaats een reactie