Boeken over Alzheimer

Alzheimer is een ziekte die steeds meer voorkomt in onze samenleving. Het is een vorm van dementie waarbij de hersenen langzaam maar zeker achteruitgaan. Mensen met Alzheimer verliezen hun geheugen en kunnen uiteindelijk niet meer voor zichzelf zorgen. Het is een ingrijpende ziekte die niet alleen de patiënt, maar ook de familie en vrienden raakt. Gelukkig zijn er veel boeken geschreven over Alzheimer die kunnen helpen bij het begrijpen en omgaan met deze ziekte. In dit artikel bespreken we een aantal van deze boeken en waar je ze kunt kopen.

1. “Hersenschimmen” van J. Bernlef

“Hersenschimmen” is een klassieker in de Nederlandse literatuur en gaat over Maarten Klein, een man die langzaam maar zeker de grip op de werkelijkheid verliest door Alzheimer. Het boek beschrijft op indringende wijze hoe het is om te leven met deze ziekte en hoe het de persoonlijkheid van de patiënt verandert. Het is een ontroerend en aangrijpend boek dat veel mensen heeft geholpen om Alzheimer beter te begrijpen.

“Hersenschimmen” is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

2. “Mantelzorger der liefde” van Marjolein van der Spek

“Mantelzorger der liefde” is een persoonlijk verhaal van Marjolein van der Spek over haar ervaringen als mantelzorger voor haar moeder met Alzheimer. Het boek beschrijft op openhartige wijze de ups en downs van het zorgen voor iemand met deze ziekte. Het is een inspirerend boek dat laat zien hoeveel liefde en geduld er nodig is om iemand met Alzheimer te verzorgen.

“Mantelzorger der liefde” is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

3. “De dementie van Jet en Harrie” van Anneke van der Plaats

“De dementie van Jet en Harrie” is een boek geschreven door Anneke van der Plaats, een geriater die gespecialiseerd is in dementie. Het boek beschrijft op heldere wijze hoe de hersenen werken en wat er gebeurt bij Alzheimer. Het is een praktisch boek dat veel tips en adviezen geeft voor het omgaan met mensen met dementie. Het boek is gebaseerd op de ervaringen van Jet en Harrie, twee patiënten van Van der Plaats.

“De dementie van Jet en Harrie” is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

4. “Dementie: van hersenlagen tot omgangsvragen” van Huub Buijssen

“Dementie: van hersenlagen tot omgangsvragen” is een boek geschreven door Huub Buijssen, een psycholoog die gespecialiseerd is in dementie. Het boek beschrijft op heldere wijze wat er gebeurt in de hersenen bij Alzheimer en hoe dit leidt tot de symptomen van de ziekte. Het boek geeft veel praktische tips en adviezen voor het omgaan met mensen met dementie.

“Dementie: van hersenlagen tot omgangsvragen” is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

5. “Mijn moeder en haar Alzheimer” van Joris van Casteren

“Mijn moeder en haar Alzheimer” is een persoonlijk verhaal van Joris van Casteren over zijn moeder die Alzheimer kreeg. Het boek beschrijft op ontroerende wijze hoe de ziekte het leven van zijn moeder en de rest van de familie veranderde. Het is een eerlijk en openhartig boek dat veel mensen zal herkennen.

“Mijn moeder en haar Alzheimer” is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

Conclusie

Er zijn veel boeken geschreven over Alzheimer die kunnen helpen bij het begrijpen en omgaan met deze ziekte. In dit artikel hebben we vijf boeken besproken die allemaal de moeite waard zijn om te lezen. Of je nu op zoek bent naar een persoonlijk verhaal, praktische tips of een dieper begrip van de ziekte, er is een boek dat bij jou past. Vergeet niet om de lokale boekhandel te steunen en te kijken of zij deze boeken op voorraad hebben. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je altijd terecht bij online boekhandels zoals Bol.com.

Plaats een reactie