Boeken over bergen

De bergen hebben altijd een grote aantrekkingskracht gehad op mensen. Het gevoel van vrijheid, de uitdaging en het avontuur dat de bergen bieden, is voor velen onweerstaanbaar. Er zijn dan ook talloze boeken geschreven over bergen, variërend van reisverhalen tot romans en van fotoboeken tot gidsen. In dit artikel zetten we een aantal interessante boeken over bergen op een rijtje.

Reisverhalen

Een van de meest populaire genres als het gaat om boeken over bergen zijn de reisverhalen. Hierin beschrijven avonturiers hun tochten door de bergen, vaak met de nodige hindernissen en uitdagingen. Een bekend voorbeeld hiervan is het boek ‘De sneeuwluipaard’ van Peter Matthiessen. In dit boek beschrijft Matthiessen zijn tocht door de Himalaya, op zoek naar de zeldzame sneeuwluipaard. Het boek is een combinatie van reisverhaal, natuurboek en spirituele zoektocht.

Een ander boek dat zeker de moeite waard is, is ‘De grote stilte’ van Kek van der Ziel. In dit boek beschrijft Van der Ziel zijn tocht door de Alpen, waarbij hij op zoek gaat naar de stilte en de eenzaamheid. Het boek is een ode aan de bergen en aan de natuur, en laat zien hoe belangrijk het is om af en toe de rust op te zoeken.

Romans

Ook in de wereld van de romans zijn bergen een geliefd onderwerp. Een bekende roman die zich afspeelt in de bergen is ‘De berg’ van Paolo Cognetti. In dit boek gaat de hoofdpersoon op zoek naar zichzelf en naar de betekenis van vriendschap, tijdens een tocht door de Italiaanse Alpen. Het boek is een ontroerend verhaal over vriendschap, verlies en de kracht van de natuur.

Een ander boek dat zeker de moeite waard is, is ‘De verborgen berg’ van Sarah Lark. In dit boek volgen we de avonturen van twee vrouwen die in de jaren ’50 van de vorige eeuw naar Nieuw-Zeeland reizen om daar een nieuw leven op te bouwen. Het boek is een combinatie van historische roman en avonturenverhaal, en laat zien hoe de bergen een belangrijke rol spelen in het leven van de hoofdpersonen.

Fotoboeken

Naast reisverhalen en romans zijn er ook talloze fotoboeken over bergen te vinden. Een mooi voorbeeld hiervan is het boek ‘Mountains’ van Michael Martin. In dit boek staan prachtige foto’s van bergen over de hele wereld, van de Himalaya tot de Andes en van de Alpen tot de Rocky Mountains. Het boek is een ode aan de schoonheid en de grootsheid van de bergen.

Een ander fotoboek dat zeker de moeite waard is, is ‘The Alps’ van Ansel Adams. In dit boek staan de mooiste foto’s van de Alpen, gemaakt door de beroemde Amerikaanse fotograaf Ansel Adams. Het boek is een prachtige combinatie van kunst en natuur, en laat zien hoe de bergen een onuitputtelijke bron van inspiratie zijn voor kunstenaars en fotografen.

Gidsen

Tot slot zijn er ook talloze gidsen te vinden over bergen, variërend van wandelgidsen tot klimgidsen en van skigidsen tot mountainbikegidsen. Een bekende uitgever van gidsen over bergen is de Zwitserse uitgeverij Rother. Deze uitgeverij heeft een uitgebreide serie wandelgidsen over de Alpen, maar ook over andere berggebieden in Europa.

Een andere uitgeverij die gespecialiseerd is in gidsen over bergen is Cicerone. Deze uitgeverij heeft een uitgebreide serie gidsen over wandelen, klimmen en skiën in de bergen, variërend van de Alpen tot de Himalaya en van de Andes tot de Rocky Mountains.

Waar te koop?

Boeken over bergen zijn te koop bij de lokale boekhandel, maar ook online bij bijvoorbeeld Bol.com of Amazon. Voor specifieke gidsen over bergen is het vaak handig om te kijken op de website van de uitgeverij, zoals Rother of Cicerone.

Al met al zijn er talloze boeken te vinden over bergen, in allerlei genres en voor allerlei doelgroepen. Of je nu op zoek bent naar een spannend avonturenverhaal, een ontroerende roman of een praktische gids, er is altijd wel een boek te vinden dat bij jou past.

Plaats een reactie