Boeken over complexe ptss

Complex posttraumatisch stressstoornis (CPTSS) is een aandoening die ontstaat na langdurige en herhaalde traumatische ervaringen, zoals misbruik, verwaarlozing of geweld. Het kan leiden tot ernstige psychische en lichamelijke klachten, zoals angst, depressie, dissociatie en chronische pijn. Gelukkig zijn er verschillende boeken beschikbaar die kunnen helpen bij het begrijpen en behandelen van CPTSS. Hieronder vind je een overzicht van enkele van de meest aanbevolen boeken over dit onderwerp.

1. Trauma en herstel – Judith Herman

Dit boek wordt beschouwd als een klassieker op het gebied van trauma en CPTSS. Judith Herman, een vooraanstaande psychiater en trauma-expert, beschrijft in dit boek de symptomen en gevolgen van CPTSS en biedt een uitgebreide gids voor herstel. Ze legt uit hoe trauma het brein en het lichaam beïnvloedt en hoe therapie kan helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen. Het boek is geschreven in begrijpelijke taal en bevat veel praktische tips en oefeningen. Het is verkrijgbaar bij de meeste boekhandels en online bij Bol.com.

2. De tijger ontwaakt – Peter Levine

Peter Levine is een bekende trauma-expert en oprichter van de Somatic Experiencing-methode, een lichaamsgerichte therapie voor traumaverwerking. In dit boek beschrijft hij hoe dieren in het wild omgaan met trauma en hoe we als mensen kunnen leren van hun instinctieve reacties. Hij legt uit hoe het lichaam trauma opslaat en hoe we door middel van lichaamsgerichte therapie kunnen werken aan herstel. Het boek bevat veel voorbeelden en oefeningen en is geschreven in begrijpelijke taal. Het is verkrijgbaar bij de meeste boekhandels en online bij Bol.com.

3. The Body Keeps the Score – Bessel van der Kolk

Bessel van der Kolk is een vooraanstaande trauma-expert en oprichter van het Trauma Center in Boston. In dit boek beschrijft hij hoe trauma het brein en het lichaam beïnvloedt en hoe we kunnen werken aan herstel. Hij legt uit hoe verschillende therapieën, zoals EMDR en lichaamsgerichte therapie, kunnen helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen. Het boek bevat veel voorbeelden en persoonlijke verhalen en is geschreven in begrijpelijke taal. Het is verkrijgbaar bij de meeste boekhandels en online bij Bol.com.

4. The Complex PTSD Workbook – Arielle Schwartz

Dit werkboek is speciaal ontworpen voor mensen met CPTSS en biedt praktische oefeningen en strategieën voor herstel. Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken, zoals ‘zelfzorg’, ‘lichaamsbewustzijn’ en ‘relaties’, en bevat veel oefeningen en vragenlijsten om zelfreflectie te stimuleren. Het is geschreven in begrijpelijke taal en is een handige gids voor mensen die zelf aan de slag willen met hun herstel. Het is verkrijgbaar bij de meeste boekhandels en online bij Bol.com.

5. The Body Remembers – Babette Rothschild

Dit boek richt zich op de lichamelijke aspecten van trauma en CPTSS. Babette Rothschild, een ervaren therapeut en trauma-expert, legt uit hoe trauma het lichaam beïnvloedt en hoe we door middel van lichaamsgerichte therapie kunnen werken aan herstel. Ze beschrijft verschillende technieken en oefeningen die kunnen helpen bij het verminderen van lichamelijke klachten, zoals spanning en pijn. Het boek is geschreven in begrijpelijke taal en bevat veel praktische tips en oefeningen. Het is verkrijgbaar bij de meeste boekhandels en online bij Bol.com.

Conclusie

CPTSS is een complexe aandoening die veel impact kan hebben op het dagelijks leven. Gelukkig zijn er verschillende boeken beschikbaar die kunnen helpen bij het begrijpen en behandelen van deze aandoening. Of je nu op zoek bent naar praktische oefeningen, wetenschappelijke inzichten of persoonlijke verhalen, er is altijd wel een boek dat bij jou past. De boeken zijn verkrijgbaar bij de meeste boekhandels en online bij Bol.com. Het is belangrijk om te onthouden dat herstel mogelijk is en dat er altijd hulp beschikbaar is.

Plaats een reactie