Boeken over de jaren 50 en 60

De jaren 50 en 60 waren een tijd van grote veranderingen. Na de Tweede Wereldoorlog begon de wederopbouw en ontstond er een nieuwe welvaart. De jeugdcultuur kwam op en er ontstond een nieuwe muziekstijl: rock-‘n-roll. Ook de literatuur veranderde in deze periode. Er werden nieuwe thema’s aangesneden en er ontstonden nieuwe schrijfstijlen. In dit artikel bespreken we een aantal boeken die zich afspelen in de jaren 50 en 60.

De avonden – Gerard Reve

De avonden is een klassieker uit de Nederlandse literatuur. Het boek speelt zich af in de laatste tien dagen van het jaar 1946, maar wordt vaak gezien als een boek dat de sfeer van de jaren 50 weergeeft. Het boek beschrijft het leven van Frits van Egters, een jongeman die zich verveelt en op zoek is naar zingeving. Het boek is te koop bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

Tonio – A.F.Th. van der Heijden

Tonio is een autobiografische roman van A.F.Th. van der Heijden. Het boek gaat over de dood van zijn zoon Tonio, die in 2010 op 21-jarige leeftijd omkwam bij een verkeersongeval. Het boek speelt zich af in de jaren 60 en 70 en beschrijft het leven van de ouders van Tonio. Het boek is te koop bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

De ontdekking van de hemel – Harry Mulisch

De ontdekking van de hemel is een roman van Harry Mulisch. Het boek werd gepubliceerd in 1992, maar speelt zich af in de jaren 50 en 60. Het boek beschrijft de zoektocht van twee engelen naar de steen der wijzen, die zich op aarde bevindt. Het boek is te koop bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

De donkere kamer van Damokles – Willem Frederik Hermans

De donkere kamer van Damokles is een roman van Willem Frederik Hermans. Het boek speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar werd gepubliceerd in 1958. Het boek beschrijft het leven van Henri Osewoudt, een verzetsstrijder die in de oorlog betrokken raakt bij een dubbelganger. Het boek is te koop bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

De kleine blonde dood – Boudewijn Büch

De kleine blonde dood is een roman van Boudewijn Büch. Het boek werd gepubliceerd in 1985, maar speelt zich af in de jaren 50 en 60. Het boek beschrijft het leven van de schrijver en zijn zoon, die op jonge leeftijd overlijdt. Het boek is te koop bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

Conclusie

Er zijn veel boeken te vinden die zich afspelen in de jaren 50 en 60. Deze boeken geven een goed beeld van de tijd waarin ze geschreven zijn. De boeken zijn te koop bij lokale boekhandels en online bij Bol.com. Of je nu geïnteresseerd bent in de literatuur van die tijd of gewoon op zoek bent naar een goed boek, er is voor ieder wat wils.

Plaats een reactie