Boeken over de katharen

De katharen waren een middeleeuwse religieuze beweging die voornamelijk in Zuid-Frankrijk actief was. Hun leer werd als ketters beschouwd door de Rooms-Katholieke Kerk en de katharen werden dan ook vervolgd en uitgeroeid tijdens de Albigenzische Kruistochten. De geschiedenis van de katharen en hun geloof is nog altijd fascinerend voor velen en er zijn dan ook diverse boeken over dit onderwerp verschenen. Hieronder volgt een overzicht van enkele interessante boeken over de katharen.

1. De katharen: Geschiedenis en geheimen van een mysterieuze religie – Anne Brenon

Dit boek van Anne Brenon is een uitgebreide introductie tot de geschiedenis en het geloof van de katharen. Brenon is een vooraanstaand katharenkenner en heeft diverse boeken over dit onderwerp geschreven. In ‘De katharen’ beschrijft ze onder andere de oorsprong van de kathaarse leer, de kathaarse gemeenschappen in Zuid-Frankrijk en de vervolging en uitroeiing van de katharen. Het boek is goed gedocumenteerd en bevat veel interessante feiten en inzichten. Het is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over de katharen.

Te koop bij: lokale boekhandels en online bij Bol.com

2. De katharen: De laatste dagen van Montségur – Stephen O’Shea

Dit boek van Stephen O’Shea richt zich specifiek op de val van Montségur, het laatste bastion van de katharen. In 1244 werd Montségur belegerd door de kruisvaarders en uiteindelijk vielen de katharen ten prooi aan de vlammen. O’Shea beschrijft de gebeurtenissen rondom de val van Montségur en de nasleep daarvan. Hij gaat ook in op de vraag waarom de katharen zo fanatiek werden vervolgd en wat hun leer precies inhield. Het boek is goed geschreven en leest als een spannende roman.

Te koop bij: lokale boekhandels en online bij Bol.com

3. De katharen: De geschiedenis van de katharen in de Languedoc – Zoe Oldenbourg

Dit boek van Zoe Oldenbourg is een klassieker op het gebied van kathaarse geschiedenis. Het werd voor het eerst gepubliceerd in 1959 en is sindsdien vele malen herdrukt. Oldenbourg beschrijft de geschiedenis van de katharen in de Languedoc, het gebied waar de kathaarse gemeenschappen het sterkst waren. Ze gaat in op de politieke en sociale context van de kathaarse beweging en beschrijft ook de kathaarse rituelen en geloofsopvattingen. Het boek is goed gedocumenteerd en leest als een roman.

Te koop bij: lokale boekhandels en online bij Bol.com

4. De katharen: Een geschiedenis – Sean Martin

Dit boek van Sean Martin is een overzichtelijke introductie tot de geschiedenis van de katharen. Martin beschrijft de opkomst van de kathaarse beweging, de vervolging en uitroeiing van de katharen en de nasleep daarvan. Hij gaat ook in op de vraag waarom de katharen zo’n bedreiging vormden voor de Rooms-Katholieke Kerk en wat hun leer precies inhield. Het boek is goed geschreven en bevat veel interessante feiten en inzichten.

Te koop bij: lokale boekhandels en online bij Bol.com

5. De katharen: Een vergeten geschiedenis – Michel Roquebert

Dit boek van Michel Roquebert is een uitgebreide geschiedenis van de katharen. Roquebert beschrijft de opkomst van de kathaarse beweging, de kathaarse gemeenschappen in Zuid-Frankrijk en de vervolging en uitroeiing van de katharen. Hij gaat ook in op de vraag waarom de katharen zo’n bedreiging vormden voor de Rooms-Katholieke Kerk en wat hun leer precies inhield. Het boek is goed gedocumenteerd en bevat veel interessante feiten en inzichten.

Te koop bij: lokale boekhandels en online bij Bol.com

Conclusie

Er zijn diverse boeken over de katharen verschenen, variërend van uitgebreide geschiedenissen tot meer introductieve werken. Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis en het geloof van de katharen, zijn deze boeken zeker de moeite waard. Ze bieden een fascinerend inkijkje in een religieuze beweging die nog altijd tot de verbeelding spreekt.

Plaats een reactie