Boeken over eerwraak

Eerwraak is een onderwerp dat de afgelopen jaren steeds meer aandacht heeft gekregen in Nederland. Het is een fenomeen waarbij een persoon of familie de eer herstelt door middel van geweld, vaak gericht tegen vrouwen. Er zijn verschillende boeken geschreven over dit onderwerp, die een inkijk geven in de complexiteit van eerwraak en de gevolgen ervan. In dit artikel bespreken we enkele van deze boeken en waar je ze kunt kopen.

De moed van het weesmeisje

Een van de meest bekende boeken over eerwraak is ‘De moed van het weesmeisje’ van Ayaan Hirsi Ali. In dit boek beschrijft Hirsi Ali haar eigen ervaringen met eerwraak en haar strijd voor vrouwenrechten. Het boek is een aangrijpende en persoonlijke getuigenis van de gevolgen van eerwraak en de moed die nodig is om hier tegen te strijden.

‘De moed van het weesmeisje’ is verkrijgbaar bij de meeste boekhandels en online bij Bol.com.

De verborgen dochter

Een ander boek dat de problematiek van eerwraak belicht is ‘De verborgen dochter’ van Gerda van Wageningen. In dit boek beschrijft Van Wageningen het verhaal van een jonge vrouw die opgroeit in een traditionele Marokkaanse familie in Nederland. Wanneer zij verliefd wordt op een Nederlandse man, komt zij in conflict met haar familie en wordt zij gedwongen te kiezen tussen haar liefde en haar familie.

‘De verborgen dochter’ is verkrijgbaar bij de meeste boekhandels en online bij Bol.com.

De meisjes van de suikerwerkfabriek

Een roman die eerwraak als thema heeft is ‘De meisjes van de suikerwerkfabriek’ van Tessa de Loo. In dit boek beschrijft De Loo het verhaal van twee vrouwen die opgroeien in een traditionele Turkse familie in Nederland. Wanneer een van hen verliefd wordt op een Nederlandse man, komt zij in conflict met haar familie en wordt zij gedwongen te kiezen tussen haar liefde en haar familie.

‘De meisjes van de suikerwerkfabriek’ is verkrijgbaar bij de meeste boekhandels en online bij Bol.com.

De erfenis van een verloren leven

Een ander boek dat de gevolgen van eerwraak beschrijft is ‘De erfenis van een verloren leven’ van Nawal El Saadawi. In dit boek beschrijft El Saadawi het verhaal van een jonge vrouw die wordt vermoord door haar familie vanwege vermeende schande. Het boek is een aanklacht tegen de praktijk van eerwraak en de onderdrukking van vrouwen in de Arabische wereld.

‘De erfenis van een verloren leven’ is verkrijgbaar bij de meeste boekhandels en online bij Bol.com.

Conclusie

Eerwraak is een complex en gevoelig onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt in Nederland. De boeken die hierboven zijn besproken geven een inkijk in de problematiek van eerwraak en de gevolgen ervan voor de betrokkenen. Deze boeken zijn verkrijgbaar bij de meeste boekhandels en online bij Bol.com. Door het lezen van deze boeken kunnen we ons bewust worden van de problematiek van eerwraak en bijdragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Plaats een reactie