Boeken over gedragseconomie

Gedragseconomie is een tak van de economie die zich richt op de manier waarop mensen economische beslissingen nemen. Het gaat hierbij om de invloed van psychologische, sociale en emotionele factoren op ons economisch gedrag. Er zijn verschillende boeken geschreven over dit onderwerp, die je meer inzicht geven in de werking van de menselijke geest en hoe dit ons economisch gedrag beïnvloedt.

1. Nudge – Richard Thaler en Cass Sunstein

Nudge is een boek geschreven door Richard Thaler en Cass Sunstein, twee vooraanstaande gedragseconomen. Het boek gaat over de manier waarop we keuzes maken en hoe we deze keuzes kunnen beïnvloeden. Thaler en Sunstein stellen dat we door middel van kleine aanpassingen in de omgeving, zogenaamde nudges, mensen kunnen stimuleren om betere keuzes te maken. Het boek is een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in gedragseconomie en wil leren hoe we ons gedrag kunnen verbeteren.

Nudge is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en de lokale boekhandel.

2. Predictably Irrational – Dan Ariely

Predictably Irrational is een boek geschreven door Dan Ariely, een bekende gedragseconoom. Het boek gaat over de manier waarop we irrationele beslissingen nemen en hoe we deze beslissingen kunnen voorspellen. Ariely laat zien dat ons gedrag vaak voorspelbaar is en dat we door middel van inzicht in ons eigen gedrag betere keuzes kunnen maken. Het boek is zeer toegankelijk geschreven en bevat veel praktische voorbeelden.

Predictably Irrational is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en de lokale boekhandel.

3. Thinking, Fast and Slow – Daniel Kahneman

Thinking, Fast and Slow is een boek geschreven door Daniel Kahneman, een van de grondleggers van de gedragseconomie. Het boek gaat over de manier waarop we denken en hoe dit ons gedrag beïnvloedt. Kahneman onderscheidt twee denksystemen: het snelle, intuïtieve systeem en het langzame, rationele systeem. Hij laat zien dat ons gedrag vaak wordt bepaald door ons snelle denksysteem, terwijl ons langzame denksysteem vaak betere keuzes maakt. Het boek is zeer uitgebreid en bevat veel wetenschappelijke inzichten.

Thinking, Fast and Slow is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en de lokale boekhandel.

4. Misbehaving – Richard Thaler

Misbehaving is een boek geschreven door Richard Thaler, een van de grondleggers van de gedragseconomie. Het boek gaat over de geschiedenis van de gedragseconomie en hoe deze zich heeft ontwikkeld. Thaler beschrijft hoe hij zelf betrokken was bij de ontwikkeling van de gedragseconomie en hoe deze zich heeft ontwikkeld tot een volwaardige tak van de economie. Het boek is zeer toegankelijk geschreven en bevat veel anekdotes en persoonlijke ervaringen.

Misbehaving is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en de lokale boekhandel.

5. The Art of Thinking Clearly – Rolf Dobelli

The Art of Thinking Clearly is een boek geschreven door Rolf Dobelli, een Zwitserse schrijver en ondernemer. Het boek gaat over de manier waarop we denken en hoe we onze denkfouten kunnen vermijden. Dobelli beschrijft 99 denkfouten die we allemaal maken en hoe we deze kunnen vermijden. Het boek is zeer toegankelijk geschreven en bevat veel praktische voorbeelden.

The Art of Thinking Clearly is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en de lokale boekhandel.

Conclusie

Er zijn verschillende boeken geschreven over gedragseconomie die je meer inzicht geven in de manier waarop we economische beslissingen nemen. Deze boeken zijn verkrijgbaar bij zowel de lokale boekhandel als online bij Bol.com. Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de gedragseconomie, de manier waarop we denken of hoe we ons gedrag kunnen verbeteren, er is altijd wel een boek dat bij jou past.

Plaats een reactie