Boeken over invaliditeit

Invaliditeit is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt in de literatuur. Er zijn talloze boeken geschreven over mensen met een beperking en hun ervaringen. Deze boeken bieden niet alleen inzicht in de levens van mensen met een beperking, maar kunnen ook helpen bij het begrijpen van de uitdagingen waarmee zij dagelijks worden geconfronteerd. In dit artikel bespreken we enkele van de beste boeken over invaliditeit die beschikbaar zijn in het Nederlands.

1. ‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti

‘De acht bergen’ is een roman van de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti. Het boek vertelt het verhaal van Pietro, een jongen die opgroeit in Milaan en zijn zomers doorbrengt in de bergen van Noord-Italië. Pietro’s vader heeft een handicap en kan niet goed lopen, wat de relatie tussen vader en zoon beïnvloedt. Het boek gaat over de zoektocht van Pietro naar zijn eigen identiteit en de relatie met zijn vader. ‘De acht bergen’ is een ontroerend en prachtig geschreven boek dat de lezer meeneemt op een reis door de bergen van Italië.

‘De acht bergen’ is onder andere te koop bij Bol.com en lokale boekhandels.

2. ‘De onzichtbare jongen’ van Alex Gino

‘De onzichtbare jongen’ is een jeugdboek van de Amerikaanse schrijver Alex Gino. Het boek gaat over George, een jongen die zichzelf ziet als een meisje. George wil graag meedoen aan de schoolvoorstelling van ‘Charlotte’s Web’, maar wordt niet toegelaten omdat hij een jongen is. Het boek gaat over de strijd van George om geaccepteerd te worden zoals hij is. ‘De onzichtbare jongen’ is een belangrijk boek dat kinderen helpt om te begrijpen dat genderidentiteit een spectrum is en dat het belangrijk is om mensen te accepteren zoals ze zijn.

‘De onzichtbare jongen’ is onder andere te koop bij Bol.com en lokale boekhandels.

3. ‘De gehandicaptenvoorstelling’ van Harriet McBryde Johnson

‘De gehandicaptenvoorstelling’ is een autobiografie van de Amerikaanse schrijfster en activist Harriet McBryde Johnson. Het boek gaat over haar leven als persoon met een handicap en haar strijd voor gelijke rechten voor mensen met een beperking. Johnson beschrijft haar ervaringen met discriminatie en vooroordelen en laat zien hoe belangrijk het is om te vechten voor gelijke behandeling. ‘De gehandicaptenvoorstelling’ is een inspirerend boek dat laat zien dat mensen met een beperking net zo capabel zijn als ieder ander.

‘De gehandicaptenvoorstelling’ is onder andere te koop bij Bol.com en lokale boekhandels.

4. ‘De onzichtbare vrouw’ van Anne-Laure Bondoux

‘De onzichtbare vrouw’ is een roman van de Franse schrijfster Anne-Laure Bondoux. Het boek gaat over de 14-jarige Vango, die op de vlucht is voor de politie omdat hij wordt beschuldigd van een moord die hij niet heeft gepleegd. Vango heeft een handicap waardoor hij niet goed kan horen en wordt daardoor vaak onderschat. Het boek gaat over de zoektocht van Vango naar de waarheid en zijn strijd om te overleven. ‘De onzichtbare vrouw’ is een spannend en meeslepend boek dat de lezer meeneemt op een avontuurlijke reis door Europa.

‘De onzichtbare vrouw’ is onder andere te koop bij Bol.com en lokale boekhandels.

5. ‘De jongen die zijn vader zocht’ van John Boyne

‘De jongen die zijn vader zocht’ is een roman van de Ierse schrijver John Boyne. Het boek gaat over Alfie, een jongen met een handicap die op zoek gaat naar zijn vader. Alfie’s vader heeft hem en zijn moeder verlaten toen Alfie nog jong was en Alfie wil graag weten waarom. Het boek gaat over de zoektocht van Alfie naar zijn vader en zijn strijd om geaccepteerd te worden zoals hij is. ‘De jongen die zijn vader zocht’ is een ontroerend en hartverwarmend boek dat laat zien dat liefde en acceptatie belangrijker zijn dan uiterlijk of prestaties.

‘De jongen die zijn vader zocht’ is onder andere te koop bij Bol.com en lokale boekhandels.

Conclusie

Er zijn talloze boeken geschreven over invaliditeit en de uitdagingen waarmee mensen met een beperking dagelijks worden geconfronteerd. Deze boeken bieden niet alleen inzicht in de levens van mensen met een beperking, maar kunnen ook helpen bij het begrijpen van de uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd. Of je nu op zoek bent naar een roman, een autobiografie of een jeugdboek, er is altijd wel een boek dat past bij jouw interesse en leeftijd. De boeken die we in dit artikel hebben besproken zijn onder andere te koop bij Bol.com en lokale boekhandels. Dus waar wacht je nog op? Duik in de wereld van de literatuur over invaliditeit en ontdek de verhalen van mensen met een beperking.

Plaats een reactie