Boeken over journalistiek en maatschappij

Journalistiek en maatschappij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Journalisten spelen een belangrijke rol in het informeren van de samenleving en het blootleggen van misstanden. Er zijn dan ook talloze boeken geschreven over dit onderwerp. In dit artikel bespreken we een aantal van deze boeken en waar je ze kunt kopen.

1. De achterkant van Nederland – Pieter Tops en Jan Tromp

In De achterkant van Nederland onderzoeken Pieter Tops en Jan Tromp de onderwereld van Nederland. Ze beschrijven hoe de georganiseerde misdaad zich heeft genesteld in de bovenwereld en hoe dit de samenleving beïnvloedt. Het boek is gebaseerd op jarenlang onderzoek en interviews met politie, justitie en criminelen. Het geeft een verontrustend beeld van de Nederlandse samenleving en de rol van de overheid hierin.

De achterkant van Nederland is onder andere te koop bij Bol.com en lokale boekhandels.

2. De ontvoering van Alfred Heineken – Peter R. de Vries

In De ontvoering van Alfred Heineken beschrijft Peter R. de Vries de geruchtmakende ontvoering van biermagnaat Alfred Heineken in 1983. De Vries was destijds werkzaam als misdaadverslaggever en was nauw betrokken bij de zaak. Hij beschrijft niet alleen de ontvoering zelf, maar ook de nasleep en de impact op de Nederlandse samenleving. Het boek is een spannend en gedetailleerd verslag van een van de meest spraakmakende misdaden in de Nederlandse geschiedenis.

De ontvoering van Alfred Heineken is onder andere te koop bij Bol.com en lokale boekhandels.

3. De prooi – Jeroen Smit

In De prooi beschrijft Jeroen Smit de ondergang van de ABN Amro bank. Hij beschrijft hoe de bank ten onder ging aan interne conflicten, hebzucht en een gebrek aan toezicht. Het boek is gebaseerd op uitgebreid onderzoek en interviews met betrokkenen. Het geeft een ontluisterend beeld van de financiële wereld en de rol van de overheid en toezichthouders hierin.

De prooi is onder andere te koop bij Bol.com en lokale boekhandels.

4. Dit kan niet waar zijn – Joris Luyendijk

In Dit kan niet waar zijn beschrijft Joris Luyendijk zijn ervaringen als correspondent in Londen tijdens de financiële crisis van 2008. Hij beschrijft hoe de financiële wereld in elkaar zit en hoe deze wereld de samenleving beïnvloedt. Het boek is gebaseerd op interviews met bankiers, handelaren en andere betrokkenen. Het geeft een kritisch en soms ontluisterend beeld van de financiële wereld en de rol van de media hierin.

Dit kan niet waar zijn is onder andere te koop bij Bol.com en lokale boekhandels.

5. De vuist van de vakbond – Sjarrel Massop

In De vuist van de vakbond beschrijft Sjarrel Massop de geschiedenis van de Nederlandse vakbeweging. Hij beschrijft hoe de vakbonden zijn ontstaan en hoe ze zich hebben ontwikkeld tot de organisaties die ze nu zijn. Het boek geeft een interessant en soms verrassend beeld van de rol van de vakbonden in de Nederlandse samenleving.

De vuist van de vakbond is onder andere te koop bij Bol.com en lokale boekhandels.

Conclusie

Er zijn talloze boeken geschreven over journalistiek en maatschappij. De boeken die we hier hebben besproken geven een interessant en soms ontluisterend beeld van de Nederlandse samenleving en de rol van de media en de overheid hierin. Deze boeken zijn te koop bij Bol.com en lokale boekhandels. We raden iedereen aan om deze boeken te lezen en zich te verdiepen in de wereld om ons heen.

Plaats een reactie