Boeken over katharen

De katharen waren een middeleeuwse religieuze beweging die voornamelijk in Zuid-Frankrijk actief was. Hun leer werd als ketters beschouwd door de Rooms-Katholieke Kerk en de katharen werden dan ook vervolgd en uitgeroeid tijdens de Albigenzische Kruistochten. De geschiedenis van de katharen en hun geloof heeft vele schrijvers geïnspireerd en er zijn dan ook talloze boeken over dit onderwerp verschenen. Hieronder vind je een overzicht van enkele interessante boeken over katharen.

1. De katharen: Geschiedenis en literatuur

Dit boek van Michel Roquebert is een standaardwerk over de geschiedenis van de katharen. Roquebert beschrijft de opkomst van de kathaarse beweging, hun geloofsleer en de vervolgingen die ze hebben moeten ondergaan. Ook gaat hij in op de literatuur die door de katharen is voortgebracht, zoals de beroemde ‘Chanson de la Croisade Albigeoise’. Het boek is goed gedocumenteerd en bevat veel interessante informatie over deze fascinerende religieuze beweging.

Te koop bij: lokale boekhandels en online bij Bol.com

2. De katharen: De geschiedenis van een religieuze sekte

Dit boek van Anne Brenon is een toegankelijke introductie tot de geschiedenis van de katharen. Brenon beschrijft de opkomst van de kathaarse beweging, hun geloofsleer en de vervolgingen die ze hebben moeten ondergaan. Ook gaat ze in op de rol van vrouwen binnen de kathaarse gemeenschap en de invloed van de katharen op de middeleeuwse samenleving. Het boek is goed geschreven en bevat veel interessante feiten en anekdotes.

Te koop bij: lokale boekhandels en online bij Bol.com

3. De katharen: De laatste dagen

Dit boek van Stephen O’Shea is een spannend en meeslepend verhaal over de laatste dagen van de katharen. O’Shea beschrijft hoe de katharen zich hebben verzet tegen de vervolgingen en hoe ze uiteindelijk zijn uitgeroeid tijdens de Albigenzische Kruistochten. Het boek is goed geschreven en leest als een roman, maar is gebaseerd op gedegen historisch onderzoek.

Te koop bij: lokale boekhandels en online bij Bol.com

4. De katharen: Een vergeten geschiedenis

Dit boek van Jean-Louis Biget is een interessante studie naar de kathaarse beweging en hun geloofsleer. Biget gaat in op de oorsprong van de katharen, hun relatie tot het christendom en de invloed van de katharen op de middeleeuwse samenleving. Ook bespreekt hij de rol van de katharen in de moderne tijd en de manier waarop hun geschiedenis is vergeten en verdraaid.

Te koop bij: lokale boekhandels en online bij Bol.com

5. De katharen: Een esoterische geschiedenis

Dit boek van Jules Doinel is een bijzondere studie naar de esoterische aspecten van de kathaarse leer. Doinel was zelf een kathaarse priester en zijn boek is dan ook gebaseerd op zijn eigen ervaringen en inzichten. Hij gaat in op de kathaarse kosmologie, de rol van de gnosis en de praktijken van de kathaarse priesters. Het boek is niet altijd even makkelijk te lezen, maar biedt wel een unieke kijk op de kathaarse leer.

Te koop bij: lokale boekhandels en online bij Bol.com

Conclusie

Er zijn vele boeken geschreven over de katharen en hun geschiedenis en geloofsleer. Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de middeleeuwen, religie of esoterie, er is altijd wel een boek over de katharen dat bij je past. De boeken die hierboven zijn genoemd zijn slechts een kleine selectie van wat er allemaal te vinden is. Bezoek je lokale boekhandel of kijk online bij Bol.com om meer boeken over katharen te ontdekken.

Plaats een reactie