Boeken over Leopold 2

Leopold 2 was koning van België van 1865 tot 1909. Hij staat vooral bekend om zijn koloniale beleid in Congo, dat destijds zijn privébezit was. Dit beleid was zeer omstreden en heeft geleid tot veel kritiek op Leopold 2. Er zijn verschillende boeken geschreven over deze koning en zijn beleid. In dit artikel zullen we een aantal van deze boeken bespreken en vertellen waar je ze kunt kopen.

1. “Koning Leopold II: De biografie” door Mark Van den Wijngaert

Dit boek is een uitgebreide biografie van Leopold 2. Het beschrijft zijn leven en zijn politieke carrière, maar ook zijn persoonlijkheid en zijn relaties met andere belangrijke figuren uit die tijd. Het boek gaat ook in op het koloniale beleid van Leopold 2 en de kritiek die hij daarop kreeg. Het is een zeer gedetailleerd boek en geeft een goed beeld van deze koning en zijn tijd.

“Koning Leopold II: De biografie” is te koop bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

2. “Congo: Een geschiedenis” door David Van Reybrouck

Dit boek gaat niet alleen over Leopold 2, maar over de hele geschiedenis van Congo. Het beschrijft de koloniale periode, maar ook de onafhankelijkheid en de recente geschiedenis van het land. Het boek is zeer goed geschreven en geeft een compleet beeld van Congo en de rol die België daarin heeft gespeeld. Leopold 2 komt uiteraard ook aan bod in het boek.

“Congo: Een geschiedenis” is te koop bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

3. “Leopold II en de verloren kolonie” door Jules Marchal

Dit boek gaat specifiek over het koloniale beleid van Leopold 2 in Congo. Het beschrijft hoe hij het land als zijn privébezit beschouwde en hoe hij de lokale bevolking uitbuitte. Het boek is gebaseerd op archiefonderzoek en bevat veel feitelijke informatie. Het is een zeer kritisch boek en laat zien hoe Leopold 2 verantwoordelijk was voor veel misstanden in Congo.

“Leopold II en de verloren kolonie” is te koop bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

4. “De schande en de glorie” door Ludo De Witte

Dit boek gaat over de moord op Patrice Lumumba, de eerste premier van Congo na de onafhankelijkheid. Het beschrijft hoe België en Leopold 2 betrokken waren bij deze moord en hoe dit heeft bijgedragen aan de instabiliteit van het land. Het boek is zeer goed gedocumenteerd en geeft een schokkend beeld van de rol van België in Congo.

“De schande en de glorie” is te koop bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

5. “Leopold II: Het leven van de koning-soldaat” door Luc Schepens

Dit boek gaat over het leven van Leopold 2 als soldaat. Voordat hij koning werd, diende hij in het Belgische leger en nam hij deel aan verschillende oorlogen. Het boek beschrijft deze periode in zijn leven en laat zien hoe dit zijn latere politieke carrière heeft beïnvloed. Het boek gaat ook in op het koloniale beleid van Leopold 2, maar minder uitgebreid dan sommige andere boeken.

“Leopold II: Het leven van de koning-soldaat” is te koop bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

Conclusie

Er zijn verschillende boeken geschreven over Leopold 2 en zijn koloniale beleid in Congo. Deze boeken geven een goed beeld van deze koning en zijn tijd, maar ook van de geschiedenis van Congo. Als je geïnteresseerd bent in deze onderwerpen, zijn deze boeken zeker de moeite waard om te lezen. Je kunt ze kopen bij de lokale boekhandel of online bij Bol.com.

Plaats een reactie