Boeken over lgbt

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor lgbt-literatuur. Dit zijn boeken waarin de thema’s lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen centraal staan. Deze boeken zijn belangrijk omdat ze bijdragen aan de acceptatie en inclusie van lgbt-personen in de maatschappij. In dit artikel bespreken we een aantal boeken over lgbt die zeker de moeite waard zijn om te lezen.

1. ‘Giovanni’s Room’ van James Baldwin

‘Giovanni’s Room’ is een klassieker in de lgbt-literatuur. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1956 en vertelt het verhaal van David, een Amerikaanse man die in Parijs verliefd wordt op Giovanni, een Italiaanse man. Het boek is een aangrijpende roman over liefde, verlangen en de zoektocht naar identiteit. Baldwin schrijft op een prachtige manier over de complexiteit van homoseksualiteit in een tijd waarin dit nog niet geaccepteerd werd.

‘Giovanni’s Room’ is onder andere te koop bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

2. ‘Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld’ van Becky Albertalli

‘Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld’ is een young adult roman die in 2018 verfilmd werd onder de titel ‘Love, Simon’. Het boek vertelt het verhaal van Simon, een tienerjongen die worstelt met zijn homoseksualiteit. Als hij verliefd wordt op een jongen uit zijn klas, begint hij te mailen met deze jongen zonder zijn identiteit bekend te maken. Het boek is een hartverwarmende en grappige roman over liefde en acceptatie.

‘Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld’ is onder andere te koop bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

3. ‘De stille kracht van stilstaan’ van Fleur Pierets

‘De stille kracht van stilstaan’ is een autobiografisch boek van Fleur Pierets. Het boek vertelt het verhaal van haar relatie met haar vrouw Julian, die in 2017 overleed aan kanker. Het boek is een aangrijpende en ontroerende roman over liefde, verlies en rouw. Pierets schrijft op een prachtige manier over de kracht van stilstaan en het belang van herinneringen.

‘De stille kracht van stilstaan’ is onder andere te koop bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

4. ‘Gender’ van Judith Butler

‘Gender’ is een filosofisch boek van Judith Butler. Het boek gaat over de manier waarop gender tot stand komt en hoe dit ons denken en handelen beïnvloedt. Butler betoogt dat gender niet iets is wat we hebben, maar iets wat we doen. Het boek is een belangrijke bijdrage aan de discussie over gender en seksualiteit.

‘Gender’ is onder andere te koop bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

5. ‘Het smelt’ van Lize Spit

‘Het smelt’ is een roman van Lize Spit die in 2016 verscheen. Het boek vertelt het verhaal van Eva, die terugkeert naar haar geboortedorp om wraak te nemen op haar jeugdvrienden. Het boek bevat een aantal lgbt-personages en gaat onder andere over de moeilijkheden die zij ervaren in een klein dorp. Het boek is een aangrijpende roman over trauma, wraak en verwerking.

‘Het smelt’ is onder andere te koop bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

Conclusie

Er zijn veel boeken over lgbt te vinden in het Nederlands. Deze boeken zijn belangrijk omdat ze bijdragen aan de acceptatie en inclusie van lgbt-personen in de maatschappij. In dit artikel hebben we vijf boeken besproken die zeker de moeite waard zijn om te lezen. Deze boeken zijn onder andere te koop bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com. We hopen dat dit artikel je inspireert om meer te lezen over lgbt en de thema’s die hierbij horen.

Plaats een reactie