Boeken over mannen en maatschappij

De rol van mannen in de maatschappij is de afgelopen decennia sterk veranderd. Mannen zijn niet langer alleen kostwinners, maar nemen steeds vaker deel aan de zorg voor kinderen en huishouden. Ook zijn er steeds meer mannen die zich uitspreken over gendergelijkheid en zich inzetten voor de rechten van vrouwen. Er zijn dan ook talloze boeken geschreven over mannen en maatschappij. Hieronder vind je een selectie van interessante boeken over dit onderwerp.

De mythe van de mannelijkheid – Michael Kimmel

In dit boek onderzoekt socioloog Michael Kimmel de mannelijkheidscrisis waar veel mannen mee te maken hebben. Hij beschrijft hoe traditionele mannelijkheidsnormen mannen beperken en hoe deze normen bijdragen aan genderongelijkheid. Kimmel pleit voor een herdefinitie van mannelijkheid, waarbij mannen zich niet langer hoeven te conformeren aan rigide genderrollen. Het boek is te koop bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

De man die zijn vrouw voor een hoed hield – Oliver Sacks

Neuroloog Oliver Sacks beschrijft in dit boek verschillende casussen van patiënten met neurologische aandoeningen. Eén van deze casussen gaat over een man die zijn vrouw voor een hoed aanzag. Sacks gebruikt deze casus om te laten zien hoe ons brein ons beeld van de werkelijkheid kan vertekenen. Het boek is niet specifiek gericht op mannen en maatschappij, maar biedt wel interessante inzichten in de werking van ons brein. Het boek is te koop bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

De man als sociaal probleem – Abram de Swaan

In dit boek onderzoekt socioloog Abram de Swaan de rol van mannen in de maatschappij. Hij beschrijft hoe mannen vaak worden gezien als de oorzaak van sociale problemen, zoals geweld en criminaliteit. De Swaan pleit voor een meer nuancering beeld van mannen en genderrollen. Het boek is te koop bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

De kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown

In dit boek beschrijft onderzoeker Brené Brown hoe kwetsbaarheid een kracht kan zijn. Ze laat zien hoe mannen vaak worden aangemoedigd om hun emoties te onderdrukken en hoe dit kan leiden tot problemen op het gebied van relaties en welzijn. Brown pleit voor een meer open en kwetsbare houding, waarbij mannen zichzelf kunnen zijn en hun emoties kunnen uiten. Het boek is te koop bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

De man als slaaf – John Stuart Mill

In dit klassieke werk uit 1869 beschrijft filosoof John Stuart Mill hoe de onderdrukking van vrouwen ook mannen schaadt. Hij betoogt dat de traditionele genderrollen mannen beperken en dat mannen zich moeten inzetten voor gendergelijkheid. Het boek is te koop bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

De man die de vrouw is – Joke J. Hermsen

In dit boek onderzoekt filosoof Joke J. Hermsen de rol van mannen in een wereld waarin genderrollen steeds meer vervagen. Ze beschrijft hoe mannen zich kunnen bevrijden van traditionele mannelijkheidsnormen en hoe ze kunnen bijdragen aan een meer gelijkwaardige samenleving. Het boek is te koop bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

Conclusie

Er zijn talloze boeken geschreven over mannen en maatschappij. Of je nu geïnteresseerd bent in de rol van mannen in gendergelijkheid, de mannelijkheidscrisis of de werking van ons brein, er is altijd wel een boek dat bij je past. De boeken zijn te koop bij lokale boekhandels en online bij Bol.com. Dus waar wacht je nog op? Duik in de wereld van mannen en maatschappij en ontdek nieuwe inzichten en perspectieven.

Plaats een reactie