Boeken over middeleeuwen

De middeleeuwen, een periode die zich uitstrekt van de 5e tot de 15e eeuw, is een tijdperk dat tot de verbeelding spreekt. Ridders, kastelen, koningen en koninginnen, het zijn allemaal elementen die we associëren met deze periode. Maar wat weten we eigenlijk echt over de middeleeuwen? Gelukkig zijn er tal van boeken die ons meer kunnen vertellen over deze fascinerende periode in de geschiedenis.

Boeken over middeleeuwse geschiedenis

Als je meer wilt weten over de geschiedenis van de middeleeuwen, dan zijn er tal van boeken die je kunt lezen. Een goed startpunt is bijvoorbeeld het boek ‘De middeleeuwen’ van Johan Huizinga. Dit boek is al meer dan 100 jaar oud, maar nog steeds een klassieker op het gebied van middeleeuwse geschiedenis. Het boek geeft een uitgebreid overzicht van de politieke, sociale en culturele ontwikkelingen in deze periode.

Een ander boek dat de moeite waard is, is ‘De Bourgondiërs’ van Bart van Loo. Dit boek gaat specifiek in op de geschiedenis van de Bourgondische hertogen, die een belangrijke rol speelden in de Nederlandse geschiedenis tijdens de middeleeuwen. Van Loo vertelt op een boeiende manier over de intriges, oorlogen en romances van deze dynastie.

Beide boeken zijn verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, maar ook online bij bijvoorbeeld Bol.com.

Boeken over middeleeuwse literatuur

De middeleeuwen hebben ook een rijke literaire traditie voortgebracht. Denk bijvoorbeeld aan de verhalen over Koning Arthur en zijn ridders, of aan de gedichten van de middeleeuwse dichter Geoffrey Chaucer. Als je meer wilt weten over middeleeuwse literatuur, dan zijn er tal van boeken die je kunt lezen.

Een goed startpunt is bijvoorbeeld ‘De Canterbury Tales’ van Geoffrey Chaucer. Dit boek bevat een verzameling verhalen die verteld worden door pelgrims die op weg zijn naar Canterbury. Het boek geeft een mooi beeld van het dagelijks leven in de middeleeuwen, en is bovendien erg vermakelijk om te lezen.

Een ander boek dat de moeite waard is, is ‘Le Morte d’Arthur’ van Sir Thomas Malory. Dit boek bevat de verhalen over Koning Arthur en zijn ridders, en is een van de belangrijkste werken uit de middeleeuwse literatuur. Het boek is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, maar ook online bij bijvoorbeeld Bol.com.

Boeken over middeleeuwse kunst

De middeleeuwen hebben ook een rijke kunsttraditie voortgebracht. Denk bijvoorbeeld aan de gotische kathedralen, de middeleeuwse manuscripten en de prachtige beeldhouwwerken. Als je meer wilt weten over middeleeuwse kunst, dan zijn er tal van boeken die je kunt lezen.

Een goed startpunt is bijvoorbeeld ‘The Gothic Cathedral’ van Christopher Wilson. Dit boek gaat in op de geschiedenis en de architectuur van de gotische kathedralen, en geeft een mooi beeld van de technieken en materialen die werden gebruikt bij de bouw van deze indrukwekkende gebouwen.

Een ander boek dat de moeite waard is, is ‘The Book of Kells’ van Bernard Meehan. Dit boek gaat in op het beroemde middeleeuwse manuscript ‘The Book of Kells’, dat wordt beschouwd als een van de mooiste manuscripten uit de middeleeuwen. Het boek bevat prachtige afbeeldingen van de manuscripten, en geeft een mooi beeld van de middeleeuwse kunst en cultuur.

Beide boeken zijn verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, maar ook online bij bijvoorbeeld Bol.com.

Conclusie

De middeleeuwen zijn een fascinerende periode in de geschiedenis, en er zijn tal van boeken die ons meer kunnen vertellen over deze tijd. Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis, de literatuur of de kunst van de middeleeuwen, er is altijd wel een boek te vinden dat bij jouw interesse past. Dus ga op zoek naar een goed boek, en laat je meevoeren naar de wereld van ridders, kastelen en koningen!

Plaats een reactie