Boeken over migratie

Migratie is een actueel en belangrijk onderwerp in onze samenleving. Het gaat over mensen die hun land verlaten om elders een nieuw leven op te bouwen. Dit kan om verschillende redenen zijn, zoals oorlog, armoede, politieke onrust of persoonlijke omstandigheden. Er zijn veel boeken geschreven over migratie, zowel fictie als non-fictie. In dit artikel bespreken we een aantal van deze boeken en waar je ze kunt kopen.

Non-fictie boeken over migratie

Non-fictie boeken over migratie zijn vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen en geven een inkijkje in de ervaringen van migranten. Een bekend voorbeeld hiervan is ‘Wees onzichtbaar’ van Murat Isik. Dit boek vertelt het verhaal van een Turks gezin dat in de jaren tachtig naar Nederland emigreert. Het boek geeft een indringend beeld van de ervaringen van migranten in Nederland en de problemen waar zij mee te maken krijgen.

Een ander boek dat de moeite waard is om te lezen is ‘De vreemdeling in de tuin’ van Judith Uyterlinde. Dit boek gaat over de ervaringen van vluchtelingen die in Nederland aankomen en hoe zij hun weg proberen te vinden in de Nederlandse samenleving. Het boek is gebaseerd op interviews met vluchtelingen en geeft een realistisch beeld van de problemen waar zij mee te maken krijgen.

Wil je meer weten over de geschiedenis van migratie in Nederland? Dan is ‘Geschiedenis van de migratie in Nederland’ van Leo Lucassen een aanrader. Dit boek geeft een overzicht van de migratiegeschiedenis van Nederland vanaf de middeleeuwen tot nu. Het boek is geschreven door een van de meest vooraanstaande migratiehistorici van Nederland en geeft een goed beeld van de ontwikkelingen op het gebied van migratie in Nederland.

Fictie boeken over migratie

Fictie boeken over migratie zijn vaak gebaseerd op de ervaringen van migranten, maar dan verpakt in een verhaal. Een bekend voorbeeld hiervan is ‘De vliegeraar’ van Khaled Hosseini. Dit boek vertelt het verhaal van een Afghaanse jongen die naar de Verenigde Staten emigreert en daar een nieuw leven opbouwt. Het boek geeft een indringend beeld van de ervaringen van migranten en de problemen waar zij mee te maken krijgen.

Een ander boek dat de moeite waard is om te lezen is ‘Het huis met de schaduw’ van Aminatta Forna. Dit boek gaat over een Sierra Leoonse vluchteling die in Londen terechtkomt en daar een nieuw leven probeert op te bouwen. Het boek geeft een realistisch beeld van de ervaringen van vluchtelingen en de problemen waar zij mee te maken krijgen.

Wil je meer weten over de ervaringen van migranten in Nederland? Dan is ‘De belofte van Pisa’ van Mano Bouzamour een aanrader. Dit boek vertelt het verhaal van een Marokkaanse jongen die opgroeit in Amsterdam en daar zijn weg probeert te vinden. Het boek geeft een indringend beeld van de ervaringen van migranten in Nederland en de problemen waar zij mee te maken krijgen.

Waar kun je deze boeken kopen?

De boeken die we hierboven hebben besproken zijn verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, maar ook online bij bijvoorbeeld Bol.com. Het is altijd goed om de lokale boekhandel te steunen, omdat zij een belangrijke rol spelen in de lokale gemeenschap. Daarnaast kun je bij de lokale boekhandel vaak terecht voor persoonlijk advies en aanbevelingen.

Als je online boeken wilt kopen, dan is Bol.com een goede optie. Hier kun je een groot assortiment aan boeken vinden en vaak profiteren van scherpe prijzen en snelle levering. Daarnaast kun je bij Bol.com ook e-books kopen, zodat je de boeken direct op je e-reader of tablet kunt lezen.

Conclusie

Boeken over migratie zijn er in verschillende soorten en maten. Non-fictie boeken geven een realistisch beeld van de ervaringen van migranten, terwijl fictie boeken deze ervaringen verpakt in een verhaal. Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis van migratie in Nederland of de ervaringen van migranten in de huidige tijd, er is altijd wel een boek te vinden dat bij jou past. Door deze boeken te lezen, kun je meer begrip krijgen voor de ervaringen van migranten en bijdragen aan een inclusieve samenleving.

Plaats een reactie