Boeken over mode en maatschappij

Mode is niet alleen een uiting van persoonlijke stijl, maar ook een weerspiegeling van de maatschappij waarin we leven. Boeken over mode en maatschappij bieden inzicht in de rol die mode speelt in onze cultuur en hoe deze verandert door de jaren heen. Hieronder vind je een selectie van boeken die de relatie tussen mode en maatschappij onderzoeken.

1. ‘Why Fashion Matters’ van Frances Corner

In ‘Why Fashion Matters’ onderzoekt Frances Corner, de voormalige directeur van het London College of Fashion, waarom mode zo belangrijk is voor onze samenleving. Ze bespreekt onderwerpen als duurzaamheid, identiteit en de economische impact van de mode-industrie. Het boek biedt een diepgaande analyse van de rol die mode speelt in onze wereld en waarom het de moeite waard is om te bestuderen.

‘Why Fashion Matters’ is verkrijgbaar bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

2. ‘The End of Fashion’ van Teri Agins

In ‘The End of Fashion’ onderzoekt Teri Agins de veranderingen in de mode-industrie sinds de jaren ’80. Ze bespreekt de opkomst van fast fashion, de invloed van technologie en de verschuiving van de macht van ontwerpers naar retailers. Het boek biedt een kritische blik op de mode-industrie en de gevolgen van de veranderingen die hebben plaatsgevonden.

‘The End of Fashion’ is verkrijgbaar bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

3. ‘Fashionopolis’ van Dana Thomas

In ‘Fashionopolis’ onderzoekt Dana Thomas de duistere kant van de mode-industrie, van de uitbuiting van arbeiders tot de milieuschade die wordt veroorzaakt door de productie van kleding. Ze bespreekt ook de opkomst van duurzame mode en de veranderingen die nodig zijn om de industrie te hervormen. Het boek biedt een schokkende blik op de realiteit achter de kleding die we dragen.

‘Fashionopolis’ is verkrijgbaar bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

4. ‘The Fashion System’ van Roland Barthes

In ‘The Fashion System’ onderzoekt Roland Barthes de semiotiek van mode, oftewel de symbolische betekenis van kleding. Hij bespreekt onderwerpen als de relatie tussen mode en macht, de rol van de ontwerper en de betekenis van trends. Het boek biedt een diepgaande analyse van de manier waarop mode werkt als een taal.

‘The Fashion System’ is verkrijgbaar bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

5. ‘The Beautiful Fall’ van Alicia Drake

In ‘The Beautiful Fall’ onderzoekt Alicia Drake de rivaliteit tussen de ontwerpers Yves Saint Laurent en Karl Lagerfeld in de jaren ’70. Ze bespreekt de invloed van deze twee iconische ontwerpers op de mode-industrie en de cultuur van die tijd. Het boek biedt een fascinerend inzicht in de wereld van de haute couture.

‘The Beautiful Fall’ is verkrijgbaar bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

Boeken over mode en maatschappij bieden een fascinerende kijk op de manier waarop mode onze cultuur beïnvloedt en wordt beïnvloed door de maatschappij waarin we leven. Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de mode, de duurzaamheid van de industrie of de symbolische betekenis van kleding, er is een boek dat bij jou past.

Plaats een reactie