Boeken over onderwijs en lesgeven

Als docent is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en lesgeven. Boeken zijn hierbij een uitstekende bron van informatie en inspiratie. In dit artikel bespreken we een aantal boeken over onderwijs en lesgeven die zeker de moeite waard zijn om te lezen.

1. Visible Learning

Visible Learning is een boek geschreven door John Hattie, een professor in onderwijskunde aan de Universiteit van Melbourne. In dit boek presenteert Hattie de resultaten van een meta-analyse van meer dan 800 meta-analyses over onderwijs. Hierbij heeft hij gekeken naar wat werkt en wat niet werkt in het onderwijs. Het boek biedt docenten handvatten om hun onderwijs te verbeteren en leerlingen beter te laten presteren. Visible Learning is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

2. Teach Like a Champion

Teach Like a Champion is geschreven door Doug Lemov, een voormalig docent en schoolleider. In dit boek beschrijft Lemov 49 technieken die succesvolle docenten gebruiken om hun leerlingen te motiveren en te laten leren. Het boek is praktisch en biedt concrete tips en voorbeelden. Teach Like a Champion is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

3. De zes rollen van de leraar

De zes rollen van de leraar is geschreven door Martie Slooter, een voormalig docent en schoolleider. In dit boek beschrijft Slooter zes rollen die een docent kan vervullen om het leren van leerlingen te bevorderen. De rollen zijn: gastheer, presentator, didacticus, pedagoog, afsluiter en coach. Het boek biedt handvatten om als docent bewust te kiezen voor een rol en deze rol effectief in te zetten. De zes rollen van de leraar is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

4. De vijf rollen van de leraar

De vijf rollen van de leraar is geschreven door Martie Slooter en is een vervolg op De zes rollen van de leraar. In dit boek beschrijft Slooter vijf rollen die een docent kan vervullen om het leren van leerlingen te bevorderen. De rollen zijn: presentator, didacticus, pedagoog, afsluiter en coach. Het boek biedt handvatten om als docent bewust te kiezen voor een rol en deze rol effectief in te zetten. De vijf rollen van de leraar is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

5. Het puberende brein

Het puberende brein is geschreven door Eveline Crone, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden. In dit boek beschrijft Crone de ontwikkeling van het brein tijdens de puberteit en wat dit betekent voor het gedrag van pubers. Het boek biedt handvatten voor docenten om hierop in te spelen en het leren van pubers te bevorderen. Het puberende brein is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

6. De gelukkige klas

De gelukkige klas is geschreven door Jan Ruigrok, een voormalig docent en schoolleider. In dit boek beschrijft Ruigrok hoe hij als docent een gelukkige klas creëerde en hoe andere docenten dit ook kunnen doen. Het boek biedt handvatten om als docent een positieve sfeer in de klas te creëren en leerlingen te motiveren. De gelukkige klas is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

7. Pedagogische tact

Pedagogische tact is geschreven door Wim Wardekker, hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit Utrecht. In dit boek beschrijft Wardekker wat pedagogische tact is en hoe docenten dit kunnen ontwikkelen. Pedagogische tact is het vermogen om in het moment te handelen en te reageren op de behoeften van leerlingen. Het boek biedt handvatten om als docent pedagogische tact te ontwikkelen en in te zetten. Pedagogische tact is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

Conclusie

Er zijn veel boeken over onderwijs en lesgeven te vinden die docenten kunnen helpen om hun onderwijs te verbeteren en leerlingen beter te laten presteren. In dit artikel hebben we een aantal boeken besproken die zeker de moeite waard zijn om te lezen. Deze boeken zijn verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com. Als docent is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en te blijven leren, en boeken zijn hierbij een uitstekende bron van informatie en inspiratie.

Plaats een reactie