Boeken over onderwijs

Als docent of student in het onderwijs is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten. Boeken over onderwijs kunnen hierbij helpen. In dit artikel bespreken we een aantal interessante boeken over onderwijs die in het Nederlands verkrijgbaar zijn.

1. Visible Learning

Visible Learning is een boek geschreven door John Hattie, een professor in de onderwijswetenschappen. Het boek is gebaseerd op een meta-analyse van meer dan 800 meta-analyses over onderwijs. Hattie onderzocht wat werkt in het onderwijs en wat niet. Het boek biedt inzichten in welke factoren het meest bijdragen aan het leren van leerlingen. Het boek is verkrijgbaar bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

2. De meester van de zwarte molen

De meester van de zwarte molen is een jeugdboek geschreven door Otfried Preußler. Het boek gaat over een molenaar die zijn ziel aan de duivel verkoopt en daardoor de macht krijgt om mensen te laten doen wat hij wil. Het boek is niet direct gericht op onderwijs, maar kan wel gebruikt worden om thema’s als macht en verleiding te bespreken in de klas. Het boek is verkrijgbaar bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

3. Pedagogische tact

Pedagogische tact is een boek geschreven door hoogleraar Gert Biesta. Het boek gaat over de kunst van het lesgeven en hoe docenten hun pedagogische tact kunnen ontwikkelen. Biesta stelt dat pedagogische tact niet alleen gaat om het toepassen van technieken, maar vooral om het hebben van een goed oordeelsvermogen en het kunnen inspelen op de situatie. Het boek is verkrijgbaar bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

4. De vijf rollen van de leraar

De vijf rollen van de leraar is een boek geschreven door Martie Slooter. Het boek beschrijft vijf rollen die een leraar kan vervullen om het leren van leerlingen te bevorderen: gastheer, presentator, didacticus, coach en afsluiter. Slooter geeft praktische tips en voorbeelden hoe deze rollen in de praktijk toegepast kunnen worden. Het boek is verkrijgbaar bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

5. Het puberende brein

Het puberende brein is een boek geschreven door Eveline Crone, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie. Het boek gaat over de ontwikkeling van het brein tijdens de puberteit en wat dit betekent voor het gedrag van pubers. Het boek biedt inzichten in hoe docenten hierop kunnen inspelen in de klas. Het boek is verkrijgbaar bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

6. Teach like a champion

Teach like a champion is een boek geschreven door Doug Lemov. Het boek beschrijft 49 technieken die docenten kunnen gebruiken om het leren van leerlingen te bevorderen. De technieken zijn gebaseerd op observaties van succesvolle docenten en zijn praktisch toepasbaar in de klas. Het boek is verkrijgbaar bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

7. De gelukkige klas

De gelukkige klas is een boek geschreven door Theo Thijssen. Het boek gaat over een onderwijzer die lesgeeft aan een klas in Amsterdam in het begin van de 20e eeuw. Het boek beschrijft de dagelijkse praktijk van het onderwijs en de relatie tussen de onderwijzer en zijn leerlingen. Het boek is niet direct gericht op onderwijskundige inzichten, maar kan wel gebruikt worden om te reflecteren op de rol van de docent in de klas. Het boek is verkrijgbaar bij lokale boekhandels en online bij Bol.com.

Conclusie

Er zijn veel boeken over onderwijs verkrijgbaar in het Nederlands. De boeken besproken in dit artikel bieden inzichten in onderwijskundige vraagstukken en praktische tips voor docenten. De boeken zijn verkrijgbaar bij lokale boekhandels en online bij Bol.com. Het lezen van boeken over onderwijs kan bijdragen aan de professionalisering van docenten en het verbeteren van het onderwijs.

Plaats een reactie