Boeken over orthodox jodendom

Orthodox jodendom is een van de meest traditionele en conservatieve stromingen binnen het jodendom. Het is een stroming die zich strikt houdt aan de joodse wetten en tradities en waarbij de Thora centraal staat. Er zijn veel boeken geschreven over het orthodoxe jodendom, variërend van religieuze teksten tot historische werken en romans. In dit artikel zullen we een aantal van deze boeken bespreken en waar je ze kunt kopen.

Religieuze teksten

De Thora is het belangrijkste religieuze boek binnen het jodendom en vormt de basis van het orthodoxe jodendom. Er zijn verschillende vertalingen en commentaren op de Thora beschikbaar, waaronder:

  • De Pentateuch en Haftaroth – Dit is een vertaling van de Thora en de profeten in het Nederlands, met commentaar van rabbijn S. R. Hirsch. Het boek is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.
  • De Steinsaltz Talmud – Dit is een vertaling van de Talmud, een verzameling van joodse wetten en tradities, met commentaar van rabbijn Adin Steinsaltz. Het boek is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.
  • Mishneh Torah – Dit is een boek geschreven door de 12e-eeuwse rabbijn Maimonides, waarin hij de joodse wetten en tradities uitlegt. Het boek is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

Historische werken

Er zijn ook veel boeken geschreven over de geschiedenis van het orthodoxe jodendom, waaronder:

  • The Jews of Arab Lands: A History and Source Book – Dit boek beschrijft de geschiedenis van de joden in de Arabische landen vanaf de 7e eeuw tot de moderne tijd. Het boek is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.
  • The Jews of Eastern Europe, 1772-1881 – Dit boek beschrijft de geschiedenis van de joden in Oost-Europa in de 18e en 19e eeuw. Het boek is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.
  • The Holocaust – Dit boek beschrijft de geschiedenis van de Holocaust, de genocide op de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

Romans

Er zijn ook veel romans geschreven over het orthodoxe jodendom, waarin de religieuze en culturele aspecten van deze stroming centraal staan. Enkele voorbeelden zijn:

  • The Chosen – Dit boek van Chaim Potok beschrijft de vriendschap tussen twee joodse jongens uit verschillende orthodoxe gemeenschappen in New York. Het boek is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.
  • The Red Tent – Dit boek van Anita Diamant beschrijft het leven van de vrouwen in de bijbelse tijd, vanuit het perspectief van de dochter van Jakob en Lea. Het boek is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.
  • The Golem and the Jinni – Dit boek van Helene Wecker beschrijft de ontmoeting tussen een golem, een wezen uit de joodse mythologie, en een jinni, een wezen uit de Arabische mythologie, in het New York van de 19e eeuw. Het boek is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com.

Conclusie

Er zijn veel boeken geschreven over het orthodoxe jodendom, variërend van religieuze teksten tot historische werken en romans. Deze boeken bieden een dieper inzicht in de religieuze en culturele aspecten van deze stroming binnen het jodendom. De boeken zijn verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online bij Bol.com. Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis, de religie of de cultuur van het orthodoxe jodendom, er is altijd wel een boek dat bij je past.

Plaats een reactie