Boeken over ouderen en maatschappij

De vergrijzing van de samenleving is een feit. Steeds meer mensen worden ouder en dat heeft gevolgen voor de maatschappij. Er zijn steeds meer boeken die zich richten op ouderen en hun rol in de maatschappij. In dit artikel bespreken we een aantal van deze boeken en waar je ze kunt kopen.

1. ‘Oud worden zonder het te zijn’ – Rudi Westendorp

‘Oud worden zonder het te zijn’ is een boek van Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Universiteit van Kopenhagen. In dit boek gaat hij in op de vraag waarom we eigenlijk ouder worden en wat we kunnen doen om gezond oud te worden. Westendorp pleit voor een andere kijk op ouder worden, waarbij we ons niet alleen richten op het voorkomen van ziektes, maar ook op het behouden van onze vitaliteit en levenslust. Het boek is te koop bij de lokale boekhandel of online bij Bol.com.

2. ‘De eeuwige jeugd’ – P.F. Thomése

‘De eeuwige jeugd’ is een roman van P.F. Thomése, waarin hij op een humoristische en ontroerende manier de ouderdom beschrijft. Het boek gaat over de 71-jarige Lucas, die terugkijkt op zijn leven en zich afvraagt wat er nog rest van zijn jeugdige idealen. Het boek is te koop bij de lokale boekhandel of online bij Bol.com.

3. ‘De laatste levensfase’ – Manu Keirse

‘De laatste levensfase’ is een boek van Manu Keirse, hoogleraar verliesverwerking aan de KU Leuven. In dit boek gaat hij in op de vraag hoe we om kunnen gaan met de laatste fase van ons leven. Keirse pleit voor een menswaardige benadering van de dood, waarbij we ons niet alleen richten op het medische aspect, maar ook op het emotionele en spirituele aspect. Het boek is te koop bij de lokale boekhandel of online bij Bol.com.

4. ‘Ouderen zijn het probleem niet’ – Jan Baars

‘Ouderen zijn het probleem niet’ is een boek van Jan Baars, hoogleraar aging, diversity and vitality aan de Universiteit voor Humanistiek. In dit boek gaat hij in op de vraag hoe we ouderen kunnen betrekken bij de maatschappij en hoe we hun kennis en ervaring kunnen benutten. Baars pleit voor een positieve benadering van ouderen, waarbij we ons niet alleen richten op hun zorgbehoeften, maar ook op hun mogelijkheden en kwaliteiten. Het boek is te koop bij de lokale boekhandel of online bij Bol.com.

5. ‘Ouderen in de maatschappij’ – Anja Machielse

‘Ouderen in de maatschappij’ is een boek van Anja Machielse, hoogleraar empowerment van kwetsbare ouderen aan de Universiteit voor Humanistiek. In dit boek gaat ze in op de vraag hoe ouderen hun eigen leven vorm kunnen geven en hoe ze kunnen bijdragen aan de maatschappij. Machielse pleit voor een empowermentbenadering, waarbij ouderen gestimuleerd worden om zelf de regie te nemen over hun leven en hun omgeving. Het boek is te koop bij de lokale boekhandel of online bij Bol.com.

Conclusie

Er zijn steeds meer boeken die zich richten op ouderen en hun rol in de maatschappij. Deze boeken bieden inzicht in de uitdagingen en mogelijkheden van het ouder worden en dragen bij aan een positieve beeldvorming van ouderen. De boeken zijn te koop bij de lokale boekhandel of online bij Bol.com.

Plaats een reactie