Boeken over ouderschap

Als ouder wil je het beste voor je kind. Maar hoe doe je dat? Er zijn talloze boeken geschreven over ouderschap, van praktische handleidingen tot persoonlijke verhalen. In dit artikel bespreken we een aantal boeken over ouderschap die de moeite waard zijn om te lezen.

1. Ouderschap vanuit je hart – Susan Stiffelman

In ‘Ouderschap vanuit je hart’ geeft Susan Stiffelman tips en adviezen voor ouders die op zoek zijn naar een meer ontspannen en liefdevolle manier van opvoeden. Stiffelman is psychotherapeut en heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van ouders en kinderen. In haar boek benadrukt ze het belang van verbinding en empathie in de relatie tussen ouder en kind. Ze geeft praktische handvatten voor het omgaan met lastige situaties en emoties, zoals boosheid en angst. Het boek is geschikt voor ouders van kinderen van alle leeftijden.

‘Ouderschap vanuit je hart’ is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en de lokale boekhandel.

2. De opvoeders – Jannah Loontjens

In ‘De opvoeders’ beschrijft Jannah Loontjens haar persoonlijke ervaringen als moeder van twee kinderen. Ze reflecteert op de uitdagingen en dilemma’s van het ouderschap en vraagt zich af wat het betekent om een goede ouder te zijn. Loontjens is filosoof en schrijver en combineert in haar boek persoonlijke verhalen met filosofische inzichten. Het resultaat is een eerlijk en inspirerend boek dat ouders aan het denken zet over hun eigen opvoedstijl.

‘De opvoeders’ is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en de lokale boekhandel.

3. Het puberende brein – Eveline Crone

Pubers kunnen soms onvoorspelbaar en lastig zijn. In ‘Het puberende brein’ legt Eveline Crone uit waarom dat zo is. Crone is hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie en doet onderzoek naar de ontwikkeling van het brein tijdens de adolescentie. In haar boek beschrijft ze op een toegankelijke manier hoe het puberbrein werkt en wat de gevolgen daarvan zijn voor het gedrag van pubers. Ze geeft ouders en andere opvoeders handvatten voor het omgaan met pubers en het stimuleren van hun ontwikkeling.

‘Het puberende brein’ is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en de lokale boekhandel.

4. Mama’en – Nina Pierson

In ‘Mama’en’ deelt Nina Pierson haar ervaringen als jonge moeder. Pierson is ondernemer en mede-oprichter van de succesvolle horecaconcepten SLA en Floreyn. In haar boek beschrijft ze hoe ze haar drukke carrière combineert met het moederschap. Ze geeft tips voor het vinden van balans en het maken van keuzes. Het boek is een inspiratiebron voor moeders die ook ambitieus zijn en hun eigen pad willen volgen.

‘Mama’en’ is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en de lokale boekhandel.

5. De meeste mensen deugen – Rutger Bregman

In ‘De meeste mensen deugen’ gaat Rutger Bregman in tegen het gangbare beeld van de mens als egoïstisch en gewelddadig. Bregman is historicus en journalist en onderzoekt in zijn boek de vraag waarom we zo vaak negatief denken over anderen. Hij laat zien dat mensen van nature geneigd zijn tot samenwerking en empathie. Het boek is niet specifiek gericht op ouderschap, maar biedt wel een interessante kijk op menselijke relaties en gedrag.

‘De meeste mensen deugen’ is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en de lokale boekhandel.

Conclusie

Er zijn talloze boeken geschreven over ouderschap, elk met hun eigen invalshoek en doelgroep. Of je nu op zoek bent naar praktische tips, persoonlijke verhalen of wetenschappelijke inzichten, er is altijd wel een boek dat bij jou past. De boeken die we in dit artikel besproken hebben, zijn slechts een greep uit het aanbod. Kijk vooral ook eens rond in de lokale boekhandel of online bij Bol.com om te ontdekken welke boeken over ouderschap jou aanspreken.

Plaats een reactie