Boeken over politieke economie

Politieke economie is een tak van de economie die zich richt op de relatie tussen economie en politiek. Het gaat hierbij om de manier waarop politieke beslissingen invloed hebben op de economie en andersom. Er zijn talloze boeken geschreven over politieke economie, variërend van theoretische werken tot praktische handleidingen. In dit artikel zullen we een aantal van de meest interessante boeken over politieke economie bespreken.

1. Kapitaal in de 21e eeuw – Thomas Piketty

Kapitaal in de 21e eeuw is een boek van de Franse econoom Thomas Piketty. Het boek gaat over de groeiende ongelijkheid in de wereld en de rol die kapitaal hierbij speelt. Piketty betoogt dat de rijken steeds rijker worden en dat dit een bedreiging vormt voor de democratie. Het boek is een bestseller en heeft veel discussie op gang gebracht over de verdeling van rijkdom in de wereld.

Kapitaal in de 21e eeuw is onder andere te koop bij Bol.com en de lokale boekhandel.

2. The General Theory of Employment, Interest and Money – John Maynard Keynes

The General Theory of Employment, Interest and Money is een boek van de Britse econoom John Maynard Keynes. Het boek wordt gezien als een van de belangrijkste werken in de economische geschiedenis en heeft een grote invloed gehad op het economisch beleid van overheden. Keynes betoogt dat de overheid een actieve rol moet spelen in het stimuleren van de economie, bijvoorbeeld door het verhogen van de overheidsuitgaven.

The General Theory of Employment, Interest and Money is onder andere te koop bij Bol.com en de lokale boekhandel.

3. The Shock Doctrine – Naomi Klein

The Shock Doctrine is een boek van de Canadese journalist Naomi Klein. Het boek gaat over de manier waarop overheden en bedrijven gebruik maken van crisissituaties om economische hervormingen door te voeren. Klein betoogt dat deze hervormingen vaak ten koste gaan van de gewone burger en dat ze vooral bedoeld zijn om de belangen van de elite te dienen.

The Shock Doctrine is onder andere te koop bij Bol.com en de lokale boekhandel.

4. The Wealth of Nations – Adam Smith

The Wealth of Nations is een boek van de Schotse econoom Adam Smith. Het boek wordt gezien als een van de belangrijkste werken in de economische geschiedenis en wordt vaak gezien als de grondlegger van het liberalisme. Smith betoogt dat de vrije markt de beste manier is om welvaart te creëren en dat overheden zich zo min mogelijk met de economie moeten bemoeien.

The Wealth of Nations is onder andere te koop bij Bol.com en de lokale boekhandel.

5. The End of Alchemy – Mervyn King

The End of Alchemy is een boek van de voormalige gouverneur van de Bank of England, Mervyn King. Het boek gaat over de financiële crisis van 2008 en de lessen die hieruit getrokken kunnen worden. King betoogt dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en dat er drastische hervormingen nodig zijn om een nieuwe crisis te voorkomen.

The End of Alchemy is onder andere te koop bij Bol.com en de lokale boekhandel.

Conclusie

Er zijn talloze boeken geschreven over politieke economie, variërend van theoretische werken tot praktische handleidingen. In dit artikel hebben we een aantal van de meest interessante boeken besproken. Deze boeken zijn te koop bij zowel de lokale boekhandel als online bij Bol.com. Of je nu geïnteresseerd bent in de groeiende ongelijkheid in de wereld, de rol van de overheid in de economie of de lessen die we kunnen trekken uit de financiële crisis van 2008, er is altijd wel een boek over politieke economie dat bij jou past.

Plaats een reactie