Boeken over reclame en maatschappij

Reclame is overal om ons heen. Of we nu op straat lopen, televisie kijken of op social media zitten, we worden constant blootgesteld aan advertenties. Maar wat is de invloed van reclame op onze maatschappij? En hoe beïnvloedt de maatschappij op haar beurt weer de reclame-industrie? In dit artikel bespreken we een aantal boeken die ingaan op deze vragen.

1. No Logo – Naomi Klein

No Logo is een klassieker op het gebied van kritiek op de reclame-industrie. In dit boek uit 1999 beschrijft Naomi Klein hoe grote merken als Nike, Coca-Cola en McDonald’s hun merknaam belangrijker maken dan de producten die ze verkopen. Ze beschrijft hoe deze merken hun imago gebruiken om consumenten te verleiden en hoe ze daarbij vaak misbruik maken van goedkope arbeid en slechte werkomstandigheden in ontwikkelingslanden.

No Logo is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in de invloed van reclame op onze maatschappij. Het boek is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en de lokale boekhandel.

2. The Advertised Mind – Erik du Plessis

The Advertised Mind is een wetenschappelijk boek over de werking van reclame op ons brein. Auteur Erik du Plessis is een expert op het gebied van neuromarketing en beschrijft in dit boek hoe reclame ons brein beïnvloedt en hoe we daar als marketeers op in kunnen spelen.

Dit boek is vooral interessant voor mensen die werkzaam zijn in de reclame-industrie of voor studenten die zich willen verdiepen in neuromarketing. The Advertised Mind is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en de lokale boekhandel.

3. The Age of Surveillance Capitalism – Shoshana Zuboff

The Age of Surveillance Capitalism is een boek over de invloed van technologie op onze maatschappij en de rol van reclame daarin. Auteur Shoshana Zuboff beschrijft hoe grote techbedrijven als Google en Facebook onze persoonlijke gegevens verzamelen en gebruiken om gerichte advertenties te tonen.

Dit boek is een eye-opener voor iedereen die zich zorgen maakt over privacy en de invloed van techbedrijven op onze maatschappij. The Age of Surveillance Capitalism is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en de lokale boekhandel.

4. The Hidden Persuaders – Vance Packard

The Hidden Persuaders is een boek uit 1957 dat nog steeds relevant is. Auteur Vance Packard beschrijft hoe reclame ons onbewust beïnvloedt en hoe marketeers daar op inspelen. Hij beschrijft onder andere hoe reclame ons gevoel van eigenwaarde kan beïnvloeden en hoe we ons laten leiden door sociale normen.

The Hidden Persuaders is een interessant boek voor iedereen die zich wil verdiepen in de psychologie achter reclame. Het boek is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en de lokale boekhandel.

5. The Attention Merchants – Tim Wu

The Attention Merchants is een boek over de geschiedenis van reclame en de invloed daarvan op onze maatschappij. Auteur Tim Wu beschrijft hoe reclame zich heeft ontwikkeld van simpele advertenties tot de complexe en gerichte advertenties van vandaag de dag.

Dit boek is interessant voor iedereen die zich wil verdiepen in de geschiedenis van reclame en de invloed daarvan op onze maatschappij. The Attention Merchants is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en de lokale boekhandel.

Conclusie

Er zijn veel boeken geschreven over de invloed van reclame op onze maatschappij. Of je nu geïnteresseerd bent in de psychologie achter reclame, de geschiedenis van reclame of de ethische kant van reclame, er is altijd wel een boek dat bij jou past. De boeken die we in dit artikel hebben besproken zijn onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en de lokale boekhandel.

Plaats een reactie