Boeken over sociologie

Sociologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de bestudering van de menselijke samenleving. Het is een breed vakgebied dat zich richt op onderwerpen als cultuur, sociale stratificatie, criminaliteit, gender, etniciteit en nog veel meer. Er zijn talloze boeken geschreven over sociologie, zowel door Nederlandse als buitenlandse auteurs. In dit artikel zullen we een aantal van de beste boeken over sociologie bespreken en waar je deze boeken kunt kopen.

Nederlandse boeken over sociologie

Er zijn veel Nederlandse auteurs die zich hebben gewijd aan het schrijven van boeken over sociologie. Hieronder vind je een aantal van de meest interessante en invloedrijke boeken:

De sociale kwestie

De sociale kwestie is een boek van de Nederlandse socioloog en politicus Pieter Jelles Troelstra. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1894 en is nog steeds relevant vandaag de dag. Troelstra beschrijft in het boek de sociale problemen van zijn tijd, zoals armoede, werkloosheid en ongelijkheid. Hij pleit voor een socialistische oplossing voor deze problemen en roept op tot solidariteit tussen de arbeidersklasse.

Je kunt De sociale kwestie kopen bij de lokale boekhandel of online bij Bol.com.

De ontdekking van de maatschappij

De ontdekking van de maatschappij is een boek van de Nederlandse socioloog Abram de Swaan. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1980 en is sindsdien een klassieker geworden in de Nederlandse sociologie. De Swaan beschrijft in het boek de ontwikkeling van de moderne samenleving en de opkomst van de sociologie als wetenschap. Hij legt uit hoe de sociologie ons kan helpen om de complexe maatschappelijke problemen van vandaag de dag te begrijpen en op te lossen.

Je kunt De ontdekking van de maatschappij kopen bij de lokale boekhandel of online bij Bol.com.

De nieuwe democratie

De nieuwe democratie is een boek van de Nederlandse socioloog Willem Schinkel. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 2016 en is een kritische analyse van de huidige democratie. Schinkel betoogt dat de huidige democratie niet meer voldoet aan de eisen van de moderne samenleving en dat er een nieuwe vorm van democratie nodig is. Hij pleit voor een democratie die gebaseerd is op gelijkheid, diversiteit en inclusiviteit.

Je kunt De nieuwe democratie kopen bij de lokale boekhandel of online bij Bol.com.

Buitenlandse boeken over sociologie

Natuurlijk zijn er ook veel buitenlandse auteurs die zich hebben gewijd aan het schrijven van boeken over sociologie. Hieronder vind je een aantal van de meest interessante en invloedrijke boeken:

The Sociological Imagination

The Sociological Imagination is een boek van de Amerikaanse socioloog C. Wright Mills. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1959 en is nog steeds een klassieker in de sociologie. Mills betoogt in het boek dat de sociologie ons kan helpen om de relatie tussen ons persoonlijke leven en de maatschappij te begrijpen. Hij pleit voor een kritische en betrokken vorm van sociologie die zich richt op de grote maatschappelijke vraagstukken van onze tijd.

Je kunt The Sociological Imagination kopen bij de lokale boekhandel of online bij Bol.com.

The Division of Labor in Society

The Division of Labor in Society is een boek van de Franse socioloog Emile Durkheim. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1893 en wordt beschouwd als een van de grondleggers van de moderne sociologie. Durkheim betoogt in het boek dat de samenleving bestaat uit verschillende sociale groepen die onderling afhankelijk zijn. Hij legt uit hoe de arbeidsverdeling in de samenleving leidt tot sociale solidariteit en hoe deze solidariteit kan worden versterkt.

Je kunt The Division of Labor in Society kopen bij de lokale boekhandel of online bij Bol.com.

The Social Construction of Reality

The Social Construction of Reality is een boek van de Amerikaanse sociologen Peter Berger en Thomas Luckmann. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1966 en is nog steeds relevant vandaag de dag. Berger en Luckmann betogen in het boek dat de werkelijkheid niet objectief is, maar sociaal geconstrueerd wordt. Ze leggen uit hoe onze kennis en perceptie van de wereld gevormd worden door onze sociale omgeving en hoe deze kennis en perceptie veranderlijk zijn.

Je kunt The Social Construction of Reality kopen bij de lokale boekhandel of online bij Bol.com.

Conclusie

Er zijn talloze boeken geschreven over sociologie, zowel door Nederlandse als buitenlandse auteurs. In dit artikel hebben we een aantal van de meest interessante en invloedrijke boeken besproken. Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de sociologie, de huidige maatschappelijke vraagstukken of de theoretische basis van de sociologie, er is altijd wel een boek dat bij jou past. Je kunt deze boeken kopen bij de lokale boekhandel of online bij Bol.com. Veel leesplezier!

Plaats een reactie