Boeken over strafrechtelijke wetgeving

Het strafrecht is een belangrijk onderdeel van ons rechtssysteem. Het bepaalt welke handelingen strafbaar zijn en welke straffen daarop staan. Voor juristen, advocaten en rechters is het dan ook van groot belang om goed op de hoogte te zijn van de strafrechtelijke wetgeving. Er zijn talloze boeken geschreven over dit onderwerp. In dit artikel bespreken we een aantal van de meest interessante en relevante boeken over strafrechtelijke wetgeving.

Boeken over het Nederlandse strafrecht

Als je op zoek bent naar boeken over het Nederlandse strafrecht, dan zijn er verschillende opties. Een goed startpunt is het boek ‘Strafrecht in de praktijk’ van Ybo Buruma. Dit boek biedt een heldere en toegankelijke introductie tot het Nederlandse strafrecht. Het is geschikt voor zowel studenten als professionals en bevat veel praktijkvoorbeelden.

Een ander interessant boek is ‘Het Nederlandse strafprocesrecht’ van T. Blom en J. de Hullu. Dit boek behandelt niet alleen het strafrecht zelf, maar ook het procesrecht dat daarbij komt kijken. Het is een uitgebreid en gedetailleerd boek dat vooral geschikt is voor juristen en advocaten.

Als je op zoek bent naar een meer praktisch boek, dan is ‘Strafrecht voor de politie’ van J. van der Stel een goede keuze. Dit boek is speciaal geschreven voor politieagenten en behandelt de belangrijkste aspecten van het strafrecht die relevant zijn voor hun werk.

Boeken over internationaal strafrecht

Naast het Nederlandse strafrecht is er ook internationaal strafrecht. Dit is het recht dat geldt voor misdrijven die internationaal van aard zijn, zoals oorlogsmisdaden en genocide. Een belangrijk boek op dit gebied is ‘International Criminal Law’ van Antonio Cassese. Dit boek biedt een uitgebreide introductie tot het internationale strafrecht en behandelt onder andere de oprichting van het Internationaal Strafhof.

Een ander interessant boek is ‘The International Criminal Court’ van William Schabas. Dit boek gaat dieper in op de werking van het Internationaal Strafhof en de jurisprudentie die daaruit voortkomt. Het is een gedetailleerd boek dat vooral geschikt is voor juristen en academici.

Waar koop je boeken over strafrechtelijke wetgeving?

Boeken over strafrechtelijke wetgeving zijn te koop bij verschillende boekhandels. Lokale boekhandels hebben vaak een selectie boeken over dit onderwerp, maar als je op zoek bent naar een specifiek boek is het handig om online te zoeken. Bol.com heeft bijvoorbeeld een uitgebreid assortiment boeken over strafrechtelijke wetgeving. Daarnaast zijn er gespecialiseerde boekhandels zoals Boom Juridisch en Kluwer die zich richten op juridische boeken.

Conclusie

Er zijn talloze boeken geschreven over strafrechtelijke wetgeving, zowel over het Nederlandse strafrecht als over internationaal strafrecht. Of je nu een student, jurist of politieagent bent, er is altijd wel een boek te vinden dat aansluit bij jouw kennisniveau en interessegebied. Door je te verdiepen in de strafrechtelijke wetgeving kun je beter begrijpen hoe ons rechtssysteem werkt en hoe misdrijven worden bestraft.

Plaats een reactie