Boeken over syndroom van down

Het syndroom van down is een aandoening die voorkomt bij ongeveer 1 op de 700 geboortes. Het is een genetische afwijking waarbij er een extra chromosoom aanwezig is op de 21e chromosoompaar. Dit heeft invloed op de ontwikkeling van het lichaam en de hersenen. Mensen met het syndroom van down hebben vaak een verstandelijke beperking en kunnen ook fysieke kenmerken hebben, zoals een platte neus en een kleine mond. Er zijn verschillende boeken geschreven over het syndroom van down, zowel voor ouders en familieleden als voor mensen met het syndroom zelf.

Boeken voor ouders en familieleden

Een van de bekendste boeken over het syndroom van down voor ouders en familieleden is “Upside Down” van Eva Snoijink. In dit boek beschrijft Snoijink haar eigen ervaringen als moeder van een kind met het syndroom van down. Ze vertelt openhartig over de uitdagingen en de mooie momenten die ze heeft meegemaakt. Het boek is een mix van persoonlijke verhalen en praktische informatie over het syndroom van down. Het is een aanrader voor ouders en familieleden die meer willen weten over deze aandoening en hoe ze hun kind het beste kunnen ondersteunen.

Een ander boek dat de moeite waard is om te lezen is “Het Downsyndroom” van Peter Adriaenssens en Ilse Vandenbussche. Dit boek is geschreven door twee Belgische artsen en gaat dieper in op de medische aspecten van het syndroom van down. Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken, zoals “De diagnose”, “De ontwikkeling van het kind” en “De toekomst”. Het biedt ouders en familieleden een goed overzicht van wat ze kunnen verwachten en hoe ze hun kind het beste kunnen ondersteunen.

Boeken voor mensen met het syndroom van down

Er zijn ook verschillende boeken geschreven voor mensen met het syndroom van down zelf. Een van de bekendste is “Ik ben anders, net als jij” van Marijke ten Cate. Dit boek is geschreven voor kinderen met het syndroom van down en gaat over de avonturen van het jongetje Tim. Het boek is ge├»llustreerd met mooie tekeningen en bevat veel herkenbare situaties voor kinderen met het syndroom van down. Het is een leuk en leerzaam boek dat kinderen helpt om zichzelf beter te begrijpen en te accepteren.

Een ander boek dat de moeite waard is om te lezen is “Mijn leven met down” van Jeroen Klaasse. Dit boek is geschreven door een man met het syndroom van down en gaat over zijn eigen ervaringen en belevenissen. Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken, zoals “Mijn jeugd”, “Mijn werk” en “Mijn hobby’s”. Het is een inspirerend boek dat laat zien dat mensen met het syndroom van down net als iedereen hun eigen leven kunnen leiden en hun eigen dromen kunnen najagen.

Waar kun je deze boeken kopen?

De boeken over het syndroom van down zijn te koop bij verschillende boekhandels en online winkels. Lokale boekhandels hebben vaak een selectie boeken over dit onderwerp, maar het kan zijn dat ze niet alle titels op voorraad hebben. Online winkels zoals Bol.com en Amazon hebben een groter aanbod en bieden vaak ook de mogelijkheid om reviews van andere lezers te lezen. Dit kan helpen bij het kiezen van het juiste boek.

Conclusie

Boeken over het syndroom van down zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn boeken voor ouders en familieleden die meer willen weten over de aandoening en hoe ze hun kind het beste kunnen ondersteunen. Er zijn ook boeken voor mensen met het syndroom van down zelf, die hun eigen ervaringen en belevenissen delen. Het lezen van deze boeken kan helpen om meer begrip te krijgen voor het syndroom van down en om mensen met deze aandoening beter te leren kennen.

Plaats een reactie